Zespół

Szef Kuchni, Ziemowit Owczarz, odpowiada za kompozycję menu i charakter restauracji ISTO. Efektem pracy są dania, które zaskakują, zachwycają, zniewalają. To smaki, do których chce się wracać.

Ziemowit Owczarz

Szef Kuchni

Szef Kuchni, Ziemowit Owczarz, sięga do kulinarnych tradycji domu rodzinnego, odkrywając je na nowo w zupełnie innym, nieoczywistym wydaniu. Nieustannie poszukuje nowych struktur i połączeń smakowych, treść stawiając ponad formę. Choć inspiruje się światowymi trendami, sercem jego kuchni są wysokiej jakości, świeże, regionalne produkty.

W każdym daniu dąży do wyzwolenia umami – piątego, niezwykłego smaku. Jego kuchnia zaskakuje, porywa, fascynuje. To niespotykana dotąd fuzja śląskich i europejskich idei kulinarnych, z wyczuwalnymi nutami Japonii.

Ziemowit pracował w nagrodzonej gwiazdką Michelin, krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 oraz w Studiu Qulinarnym. Zdobywał doświadczenie pod okiem takich wirtuozów kuchni, jak: Paulo Airaudo, Felice Lo Basso, Diego Rossi i Giacomo Monzali. Dziś gwarantuje wyjątkowe, kulinarne doznania i prowokuje do dyskusji o niebanalnych smakach u nas, w Restauracji ISTO w Katowicach.

Monika Paruch

Manager Restauracji

 Monika Paruch o branży gastronomicznej wie wszystko. Nic dziwnego, to zasługa pasji, ambicji i wieloletniego doświadczenia. Prowadziła restauracje w różnych punktach Polski – we Wrocławiu, Warszawie, Szczecinie, Świnoujściu, ale to Katowicach odnalazła swoje miejsce na ziemi. Śląskie tradycje podbiły jej serce, a kuchnia podniebienie. Zakochana w regionie, zaznacza jego obecność w ISTO, współpracując z lokalnymi kontrahentami. Bezustannie poszukuje unikatowych produktów. Nie boi się wyzwań i wie, że najlepiej podejmować je ze zgranym, zaangażowanym zespołem. Wierzy, że to ludzie tworzą miejsca, a Restauracja ISTO jest jednym z tych naprawdę wyjątkowych!